Zijn de meest populaire studies ook de beste?

most-popular-studiesDit onderwerp heeft vele kanten. Populaire studies zijn vaak niet voor niets in trek. Zo bieden ze veelal de mogelijkheid tot een leuke baan waarbij bijvoorbeeld op veel verschillende plekken gewerkt kan worden, of bepaald werk gedaan kan worden wat iedereen wel iets lijkt. Het wil echter niet altijd verstandig zijn om een dergelijke studie te doen. Soms is het zo dat veel mensen tegelijkertijd een bepaalde studie gaan volgen waardoor het probleem kan ontstaan dat veel meer mensen opgeleid worden voor bepaalde banen dan dat deze beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Toch moet dit ook geen punt zijn waardoor iemand zich af laat schrikken een studie te kiezen. Als ergens tenslotte echt je passie ligt moet je daar eigenlijk altijd voor gaan. Maar gezond verstand gebruiken kan ook geen kwaad. Het komt sporadisch voor dat er voor bepaalde studies een stop wordt ingediend zodat niet teveel mensen tegelijk deze gaan volgen. Bijvoorbeeld als er iets dreigt te gebeuren zoals de situatie die eerder werd omschreven. Navraag doen naar de eventuele baanzekerheid van een studie kan dan ook lang geen kwaad. Het is en blijft een onderwerp om rekening mee te houden. Laat dit dan ook meewegen voordat een bepaalde studie wel of niet wordt gekozen.

Vaak worden studies waarbij de zekerheid van een baan zeer groot is ineens snel populairder wat ook weer een nadeel kan zijn. Wat dit hele onderwerp en deze keuze nog verder bemoeilijkt is dat het op het moment dat met een studie begonnen wordt weer heel anders kan zijn dan wanneer deze een aantal jaren later is afgerond. Probeer daarom ook in te schatten wat er op een bepaalde termijn gaat gebeuren in het veld waarin een studie gedaan gaat worden. Het invullen van testen om te zien wat bij je past is een ander goed hulpmiddel om een duwtje in de goede richting te krijgen.